top of page

Oto i on.. Panodoro!



Dziś trochę o PANDORO czyli konkurencyjnym do PANETTONE włoskim wypieku świątecznym.

Pandoro to ciasto o stożkowatym kształcie, a nazwa to połączenie dwóch słów: „chleb” i „złoto”. Nazwę można tłumaczyć jako chleb ze złota. A to (podobno, bo historii i legend jest wiele) dlatego, że przez całe średniowiecze biały lub słodki chleb spożywali wyłącznie bogaci, podczas gdy zwykłych ludzi było stać tylko na czarny chleb, a często nawet nie było to możliwe. Chleby słodkie były zarezerwowane dla szlachty.


Pandoro jest bardzo podobne do naszej babki piaskowej. W "podstawowej" wersji podaje się je posypane cukrem pudrem. Natomiast w przeciwiwństwie do Panettone nie jest nadziewane bakaliami. Można oczywiście zanleźć też Pandoro z nadzieniem, natomiast najczęsciej będzie to czekolada, krem cukierniczy lub krem pistacjowy - bardzo rzadko można spotkać ten wypiek z bakaliami.





Najpopularniejszy producent Pandoro to BAULI. Ich spoty reklamowe co prawda nie są tak zabawne, jak spot Motty (w 1 okienku) ale są bardzo urocze! Sam/a zobacz! :)

Zwóć też uwagę na piosenkę w tle spotu - to absolutnie najpopularniejsza świąteczna piosenka.





Ściskam!

Laura

Szkoła Języka Włoskiego La Dolce Italia


Comments


bottom of page