Wielkanoc we Włoszech jest jednym z najważniejszych świąt w ciągu roku. To czas, gdy cała Italia obchodzi triumf Chrystusa nad śmiercią i zmartwychwstaniem. Włoscy katolicy bardzo głęboko przeżywają ten czas, a tradycje związane z Wielkanocą są bardzo bogate i różnorodne.
Wielką popularnością cieszą się procesje, które odbywają się w wielu miastach i wsiach. Najbardziej znaną z nich jest procesja w Rzymie, która odbywa się w Niedzielę Palmową. Włoscy katolicy ubrani w stroje liturgiczne niosą wówczas przez miasto gałęzie palmowe, a wierni skandują "Osanna!".
Największym świętem Wielkanocnym we Włoszech jest jednak niedziela Zmartwychwstania. Tego dnia wiele kościołów organizuje uroczyste msze, a po nich odbywają się różnego rodzaju festyny i parady. W niektórych regionach Włoch popularnym zwyczajem jest również organizowanie tzw. "chodów pokutnych", podczas których ludzie idą boso, pokryci płótnem, a nawet przywiązują sobie ciężkie drewniane krzyże (więcej o procesjach pokutnych TUTAJ).
Tradycyjne potrawy, które są spożywane podczas Wielkanocy we Włoszech, różnią się w zależności od regionu. W Toskanii popularna jest tarta z serem ricotta i szpinakiem, zwana "torta pasqualina". W Kampanii podczas Wielkanocy często podawane są dania z jagnięciny.
Włoska Wielkanoc to także czas słodkich przysmaków. W wielu regionach Włoch piecze się tradycyjne ciasta, takie jak "colomba pasquale" czy "pastiera napoletana". Pierwsze to kolumba — drożdżowe ciasto w kształcie gołębia, a drugie to sernik z ricotty i pszenicy pachnącej kwiatami pomarańczy.
COLOMBA PASQUALE
PASTIERA NAPOLETANA
Włoska Wielkanoc to piękne święto, pełne tradycji i obrzędów. To czas radosnego świętowania, ale też refleksji i modlitwy. Jeśli kiedykolwiek odwiedzisz Włochy w okresie Wielkanocy.
Comentarios